Porsangmoens historie..

Ja, nå er «Joint Viking» historie.
31.644 tallerkener og 63.288 glass ble vasket under øvelsen. Med 400 gjester til tre måltider per dag, ble det litt skittentøy på Porsangermoen/GP i perioden.

Porsangermoen leir ble grunnlagt den 1. august 1945, i et mystisk og naturskjønt landskap i Lakselvdalen, på terskelen til det indre Finnmark.
Den tyske okkupasjonen, «den brente jord» i Finnmark og trusselen fra Stalin medførte at Oberst Arne D. Dahl suverent etablerte et militært tyngdepunkt sentralt i fylket.
Garnisonen i Porsanger/GP fikk en trang fødsel.  De første årene ble en kamp for tilværelsen, både for soldater og ansatte.
I kjølvannet av den kalde krigen og Finnmarks grense til Sovjet, ble leiren gradvis opprustet til en moderne garnison.  Etter Sovjetunionens fall i 1991 kom avdelingenes framtid i søkelyset.
Garnisonen i Porsanger har gjennom 50 år utdannet soldater av beste kvalitet. I Porsanger møtes samisk kvænsk (finsk) og norsk kultur.  Naturen og kulturmangfoldet gjør tjenesten på Porsangmoen ekstra utfordrende og spennende.
jf. Garnisonen i Porsanger 50 år – av Tor Reidar Boland  – en ekte finnmarking  – som var  ansatt som kaptein på GP i 22 år.
Boka  omhandler årene 1945 – 1995.
Forts.
Mine ungdomsår bodde jeg bare 16 km fra leiren og mange øvelser skjedde rett utenfor stuevinduet.

Bajas har besøkt «mor» i helgen, skal hjem i dag.
Dagen har vært solfylt og deilig med 8 varmegrader på solsiden, nå klokken 14.30

Tror de fleste Vadsøværingene har vært emigrert til Vardø denne helga – Yukigassen.

Ord for dagen: Den som vil vokse og utvikle seg, må møte motstand.
Åse Rytter Evensen

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.