Jubileumsdagen.

I dag 9. oktober er det 25 års jubileum for etableringen av Sametinget.  Sametingets etablering var resultat av Altakampen og sultestreiken utenfor Stortinget i oktober 1979.
Sultestreiken og Altakampen ble et veiskille mellom samefolket og Staten Norge.  Odvar Nordli som var statsminister den gang, har i ettertid sagt at kampen om Alta åpnet den norske flertallsbefolkningens øyne for den urett samene var blitt utsatt for gjennom årtier.
Mandag 8. oktober 1979 inntok samiske demostranter Eidsvolls plass  uten for Stortinget ved å slå opp lavvo. De krevde at Regjeringen/Stortinget stopper videre utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget inntil samenes, reist ved domstolene, er rettskraftig avgjort.  De krevde svar innen 9. oktober klokken 12.00.  Om ikke konkret svar forelå ville de går til sultestreik. Det kom ingen konkret svar innen tidsfristen og aksjonsgruppa og de satte seg i lavvoen og igangsatte sultestreiken.
Resultatet av sultestreiken var etterhvert at Samerettsutvalget ble nedsatt, og sameloven kom i 1987.  Språkloven i 1992.
Det er fortsatt mange meninger om «dreiningen» av saken.

Nå holder reindriften å skille reinoksen fra simlene og merke årets kalv. Var oppe ved skillegjerdet i går. Reinen vil da bli ført mot vinterbeitene lenger  vest.

Det er vindstille, overskyet og 5 varmegrader i byen vår.  Ingen snø ennå.

Ord for dagen:  Jo lengre tid en jobb tar, jo mindre viktig er den.
George Mc Groverm

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.