Våre krigsbarn.

Krigsbarn
ble brukt som et uttrykk for barn som ble født eller oppvokst i krigen, og som har blitt spesielt berørt av krigen på en eller annen måte. I Norge ble uttrykket som regel brukt om barn som har en norsk mor og tysk far, og som ble født under andre verdenskrig eller like etter den. Krigsbarn som ble født i Norge under andre verdenskrig ble negativt sett på og ble kalt tyskerunger. Oppveksten til disse barna etter 2. verdenskrig har vært hard. Mange nektet å snakke om den traumatiske behandlingen de fikk under andre verdenskrig. Selv når de lå døende, nektet foreldre å fortelle barna om den tyske faren deres og de fjernet alle bevis som kunne veilede barna fram til faren deres. Barna ble for mange mødre symbolet på skam.
Noen valgte også å gi bort barna for å glemme alt. Dette gjorde de for å slippe å bære på skammen, og for at barna ikke skulle vokse opp som barnet av en «tyskerhore». De norske mødrene som i ettertid har blitt sporet opp av sine bortadopterte voksne krigsbarn, ønsket kontakt med dem for å lette på skammen de i alle disse årene har levd med. De fleste tyske fedrene ønsket å ha kontakt med barnet sitt.

Barna ble nektet å snakke om bakgrunnen sin til andre, og måtte bare lære seg å holde det for seg selv. Noen barn klarte aldri å tolerere moren og valgene hun hadde tatt.  De siste årene hun levde, fikk jeg en slags forsoning med henne. Jeg besøkte henne, men det var slitsomt – hun var svært bitter. Mor var en grei realitet som ingen var glad i – ikke engang jeg,» dette fortalte Kari som var et krigsbarn, og hun var plassert på Lebensorn-hjem og bodde der til hun var 3 år. Moren nektet å fortelle hun om sitt forhold til den tyske soldaten.  Det at krigsbarna var uønsket av både sin biologiske mor og hjemlandet var en tung byrde å bære for dem. De hadde problemer med å stole på andre mennesker og var alltid mistenksom ovenfor andre de møtte.
Mange kvinner ble også mishandlet og skamklipt av norske soldater.

Vi nærmer oss 70-årsmarkeringen av både frigjøringen og tvangsevakueringen i Finnmark.  Under trusler om dødsstraff ofret folk sine livsverk enten som flyktning i eget land eller som tvangsevakuert til sørlige deler av landet.

Idag blir det noen timer med lille Olivia.

Været:  Høsten har grepet taket i oss nordboerne, mens søringene boltrer seg på stranden.
«Overmakta» har tatt hånd om sitt skaperverk og kler av naturen, slik han alltid har gjort. Naturlovene kan vi en gjøre noe med.
Nå klokken 08.05 har vi 8 pluss grader.

Ord for dagen:  Den som har en god venn, trenger intet speil.
Indisk ordspråk.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.