Grunnloven..

17. mai like rundt hjørnet.
Denne dagen i 1814 ble medlemmene i Riksforsamlingen på Eidsvoll enige om den endelige versjonen av landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter enstemmig, prins Christian Frederik, til konge av et uavhengig Norge. Grunnloven er i teksten datert
17. mai, men ble først signert og beseglet dagen etter, den 18. mai.
17. maifeiringen ble mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet brukt til å demonstrere politiske uenigheter mellom arbeiderbevegelsen og borgerskapet.
Dagen ble også brukt til kampen for parlamentarismen og stemmeretten, og mot unionen.
Det var først ved unionsoppløsningen i 1905 at  grunnlovsjubileet ble en begeistring som slo utover nasjonen – Kong Haakon ble en samlingssymbol og nasjonaldagen ble til en festdag som struttet av nasjonal selvbevissthet. Kongen var til stede som e t nytt og sterkt nasjonalt symbol. i 1906 innførte Kong Haakon skikken med å hilse på barnetogene fra slottsbalkongen.
Da tyskerne invaderte Norge, ble alle former for markering av nasjonaldagen forbudt.
Hverken sammenkomster, flagging, nasjonalsanger eller lignende festytringer var tillatt. Men det norske folket feiret dagen allikevel i all hemmelighet, og «Ja vi elske» ble sunget i det stille over hele landet.
Nasjonen seiret!
National anthem of Norway (Lyric
forts.
Snart 17. mai og vinduene til Frisørstua er vasket skinnende rene og jeg regner med at kommunen også gjør storrengjøring i byen.

Yarisen er også vasket og klar til eventuell bytur 17. mai, hvis latskapen og været skulle slå negativt til!

18 varmegrader i solveggen og 8 i skyggen.

Ord for dagen:  Man skal ikke tale ondt om lidenskapene.
Alt som gjøres av stort på denne jord, gjøres ved dem.
Anatole France.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.