Svunnen tid!

Hvem ble igjen og hvem ble tvangsevakuert?
Det var to forhold for om de skulle evakuere eller overvintre.  Det ene var ryktene om at båtene ville bli senket.  Det andre var meldingene over Radio London om at norske styrker snart ville kjempe sammen med sovjetrussiske.
Det ga håp om at det skulle komme hjelp fra russiske og norske militære etter «kort tid».

Sammensettingen av overvintrene var i innlandet også avhengig av yrkes- og bostedstilhørlighet.  De med småbruk, hadde som regel ei utmarksslåtte, og der hadde noen en gamme.  Fortellerne understreker at de gjorde hva de kunne for å berge husdyrene, og det var medvirkende til at flere valgte å bli huleboere.  Det kan også fastslås at de fleste huleboerne var fra samiske og kvenske miljøer.
Finnmark ble rasert og alt som kunne brenne, ble lagt i aske.
Historien sier også at det faktisk var russerne som reddet «stumpene» i hvert fall i Øst Finnmark, men det var  heldigvis lenge før Putin sin tid.
Det skal også understrekes at de aller, aller fleste kom hjem til aske for å bygge seg opp igjen.  Mange hadde samlet materialer som hadde falt fra lastebilene til krigsmakta og gjemt det i skogen. Det hevdes også at soldatene til inntrengeren med vilje ikke sikret lasten, for dermed å hjelpe folket.
Min mor, bestemor, bestefar, 3 barn pluss  3 naboer bygde et uthus på 8 kvm med  materialer som var samlet slik.  Her bodde 8 personer i flere måneder, mens de bygde permanent bosted.
Etter mitt syn kan ikke soldatene lastes. De var tvunget til det de gjorde. Folk prøvde å hjelpe russiske krigsfanger med sitt eget liv i fare.
Det var aldri snakk om å søke asyl noen steder.

I  70 -80 tallet reiste vi på sydenferie til  Sotsji

Steinar Albrigtsen – In Rosa’s Heart

Nå klokken 12.30 har vi 0 grader i skyggen. Sola ho skinn og det blåser litt. Fredag og lørdag var det storm i kastene.

Ord for dagen:   I kunnskapens tre finnes en slange.  Den som nærmer seg slangen blir for alltid et ulykkelig offer for tvil.
Ordspråk fra Kenya.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.