Fortiet fortid.

Etter alle skrekk  historiene fra forskjellige land – synes jeg det er på sinn plass å skrive litt om Norge i 1940 årene.
Fra boka  «Fortiet fortid» av Arvid Petterson vil jeg sitere litt om Tragedien Norge aldri forsto.
Tvangsevakueringen og overvintring i Nord – Troms og Finnmark i 1944 -1945.
Tenk deg at du går på Krigskirkegården i Narvik en regntung dag.  Striregnet forsterker det dystre minnet om krigen mens du ser den tyske minnelunden, den franske og den engelske, alle velordnet og med pene blomster.  Du blir stående ved det polske minnesmerket, for her brenner det lys i lamper, og det er lagt ned friske blomster ved monumentet.  Rundt alle krigsgravene er det klippet gress.  Det er velstelt på minnelunden.
Men hvis du er interessert i gravminnene som finnes etter tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms i 1944 – 1945, ligger de knapt synlig ned i gresset.
Forfatteren av boka har vandret der sommeren 2006 og 2007.
Krigskirkegården gir det samme inntrykk som vi ellers får når vi leser norsk historie.
I 2007 ble det imidlertid avduket monument – både i Alta og Bjørnevatn til minne om krigstiden.   I Alta var det Alta Historielag som tok initiativet til å få reist monumentet  til minne om tvangsevakueringen og gjenreisningen.  I Bjørnevatn var krigsveteraner fra den Røde Armè til stede ved avdukingen av et nytt minnesmerke for frigjøringen av Sør-Varanger.
Forts:

Været:  Blåser noe, mens gradestokken viser  3 pluss nå klokken 08.40. Sola ho er sånn litt og og ned!

Ord for historien: Dø for død. Sverd for sverd
av Gunnvor Hofmo

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.