trettendedagen

Miniatyrbilde 

Vamp – «Liten fuggel» live hos NRK Lindmo
Helligtrekongersdag:  Denne dagen var vår gamle jueaften frem til 1700, da vi innførte den gregorianske kalenderen., som flyttet juleaften tolv dager tilbake.
Men for de fleste var denne dagen, som også er til minne om de hellige tre konger, den endelige avslutningen av julefeiringen.
«Stjernespillet», der skolegutter gikk fra hus til hus for å tigge gaver til skolen de gikk på.  Også denne skikken tolk slutt, men tradisjonen gikk videre – denne gangen i regi av barna selv.  De gikk rundt i nabolaget og tigget til seg kaker og annet godt.  Noen startet spillet andre juledag, men som regel startet men helligtrekongersdag.
Med årene avtok stjernespillet form av et bråkete russetog, og disse togene ble forbudt i hele landet på midten av 1800-tallet.
Trettendedagskvelden som den heter i dag var også en farlig kveld.  Den  kunne nesten sammenlignes med Lussi langnatt.  Etter mørkets frembrudd var det derfor ingen mennesker i fjøset, og det var farlig å være utendørs. Oskorsreia herjet som aldri før, den illsinte trettenkloa (se primstavforklaringene) var på ferde, og trollkjerringene var ute (jeg holdt meg inne) og red overalt. Vi har i dag helligtrekongerslys  – med en stang og tre bøy.

Ellers må jeg bare få innrømme at juletiden er en tung tid, sikkert for mange, den krever sin «mann».  Men værgudene har vært snille mot vadsøværingene. Værandaen som var full av snø er nå nesten snøfritt.
Nå klokken 02.42 om natten er det 3 varmegrader.

Har sovet noen timer og våknet til en stille natt – skremmende stille – bare tankene som forstyrrer stillheten, hvis man kan si det sånn.

Ord for morgen dagen:   Et helt liv i lykke vill ikke noe menneske holde ut.
Det ville være et helvete på jorden.
George Bernard Shaw

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.