Juledagen.

Frem til langt utpå 1900-tallet var det bare kirkeferd som var «tillatt» denne dagen. På gårdene var det mange skikker.  Mange steder var det slik at den som kom ført til gjøset denne morgenen, måtte jage bort tusser og annet underjordisk som hadde herjet utenfor om natten, og ofte hadde man egne regler for slik.
Husdyrene fikk noe ekstra godt å spise, og det hendte rett som det var at hesten fikk ekstra forpleining.  Det fikk også folkene på gården, som ofte ble vekket opp av mannen eller husmoren som serverte dem frokost på sengen.  Mange steder, der man hadde ligget i halm hele natten, lette man etter korn når halmen var båret ut og tok varsel av det:  Fine, fete korn varslet et godt år, og motsatt.  Noen steder betydde det lykke å finne det første kornet. julenatten foregikk mangt i nattens mørke og tegnene for fremtiden var mange for de som ville vite mer.
Etter hvert har skikkene forandret seg.  For ungdommen har denne kvelden overtatt «annendagens» rolle som en av julens største festdager.
Slik er det med tiden – den er stadig i forandring og vi mennesker med den!

Det ble mange fine gaver i går kveld. Som jubilanten ble det selvfølgelig ekstra!   En mini IPad så dagens lys i min stue. Skal litt hode til, for å få den til å levere. Har jo ikke lenger klisterhjerne, men tror jeg skal kunne klare å å få det til etter hvert.
Selvfølgelig i min tempo!
Bajasgutten har søkt ly hos mormor inntil dørene hjemme igjen blir åpnet.  Kan jo liksom ikke ligge i buret og følge «far» fra dør til dør. Lille Bajas har vel ikke akkurat det beste selvbilde – ikke alle liker å få han i stua – tenker han. Tryggest hos mormor – her faller  stadig noe godt under bordet.

Ord for dagen:   Hvor det er virkelige venner, behøves ingen seremonier.
William Shakespeare

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Juledagen.

  1. sigranhe sier:

    Skjønte ikke hva slags blogg dette er- slekt 68.

    Liker

Kommentarer er stengt.