Lille juleaften.

Lille juleaften er dagen før den store dagen, og alle er travelt opptatt med de aller siste juleforberedelsene.  Noen steder ble dagen også kalt vaskarnotti, trolig fordi det var siste frist for å vaske huset.
Julerengjøringen var tidligere ikke tilfeldig, men en målbevisst og alvorlig handling. Det handlet naturligvis om å gjøre huset skikkelig rent til julehøytiden, men også om den beskyttelsen vaskevannet ga mot onde makter.  Gulv, vegger, tak og inventar ble vasket grundigere enn noen gang. Gulvet var et kapittel for seg, og mange steder ble det ofte skurt med sand eller andre effektive «vaskemidler», og strødd med finhakket einer eller granbar – eller til og med med sand, som regel lys fjæresand.
Innbo og løsøre ble båret ut, skurt og vasket, ikke et bord, stol eller en benk ble glemt.
Ovnene, kjelene og lampene ble pusset til de skinte.
Alt dette er det nå heldigvis slutt med. Man tørker støv idag !
Ellers er  storparten av julen hos meg pakket bort. Julen er ikke lenger det den var. Nå styres den av  andre krefter, hvor penger avgjør kreativiteten. Heller ikke nissen sitter lenger på loven med sin julegrøt.

Førjulsværet har vært over all forventning, mildt og stille (før stormen).
En rask titt ut av vinduet: Mørkt som i en sekk og fortsatt bare 1 pluss nå klokken 08.41.
Merkelig med det været. Ser ut som vi går mot syden – temperaturer her nord.
Det meste er nå i hus og julefreden kan bare senke seg over mitt rede.

Ord for dagen: Det er omveiene og forsinkelsene og sidesporene som
beriker en liv.
av Nils Kjær.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.