I gammel tid..

Mat og drikke har alltid vært en sentral del i julefeiringen.
Det tok lang tid å forberede julen i eldre tid, skjønt eldre – vi skal ikke lenger tilbake enn til vår egen tippoldeforeldres tid, da mesteparten av befolkningen bodde på gårdene, og ikke i byene slik som nå.  Den gang begynte forberedelsene allerede om høsten når avlingen var i hus, for da skulle det slaktes slik at man hadde nok kjøtt til vinteren. Dyrene skulle gi julekjøtt og juleflesk.  Grisen skulle helst slaktes tidlig om morgenen slik at ingen andre var oppe. Det skulle skje på voksende måne (for da ble flesket fetere), og på flo sjø (da blødde den best, og busta gikk lettere av).  Etterpå ble skrotten lagt i et trau med kokende vann i størhuset (bryggerhuset), der den ble skåldet og skåret opp. Finparteringen ble gjort på kjøkkenet.  Mange skar et kors i hjertet og leveren for å få hell i det nye året. Så laget de ribbe, flest, sylteflesk og blodpølse.

Idag kjører vi bare til nærmeste butikk og kjøper det vi skal ha. Enkelt og greit! Julemat tradisjonene er nok endret – i hvert fall i byene og småstedene rundt om i landet vårt.

Er nesten i  mål med mine juleforberedelser. Har lagt ned årene og prøver å seile i medvind. Den nye generasjonen får føre videre det som er vert å ta vare på. Det viktigste er under kontroll.

Igjen en flott morgenskue i sør. Flotte farger, 6 kuldegrader og vindstille.

Ord for dagen:   Et helt liv i lykke ville ikke noe menneske holde ut.
Det vil være et helvete på jorden.
George B. Shaw

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.