Kulturbyen vår.!

Enkelte steder i Finnmark har i gammel tid blitt befolket av finlendere som emigrerte sitt land på grunn av arbeidsledighet. Etterkommere av denne innvandringen snakker et språk (dårlig finsk) som de nå så fint kaller for kvensk. Mange spør fortsatt om  kvensk i realiteten er et språk. Ingen forskning har dokumentert at det på noe tidspunkt har vært noen som har talt «kvensk.»  Det som i dag omtales som «kvensk», er et minoritetspolitisk valgt begrep og resultatet av en kamp utført av en håndfull aktivister bestående av finsklærere, derav noen med finsk avstamming. Med nødvendig akademisk støtte fra universitetet i Tromsø, som også så det økonomiske potensial som lå i dette prosjektet, vant kvenaktivistene fram med sine minoritetspolitiske krav.
Har kvenske aktivister med dette bidratt til en vellykket fornorskningsprosess og sørget for å slå inn den siste spikeren i kista for finskundervisning i grunnskolen.  Har de uvitende motarbeidet sin egen sak – spør Norsk Finsk Intresseorgan ved Thuv.

Vadsø by er i full gang med Kulturdagene 2013.
For første gang på mange år var det ingen Oddbjørn Gundersen på kultursenen, men han fikk sin egen minnekonsert med Einar Gelius & Jenny Jensen.
Jentekoret New generation fant fram vinneroppskriften.  Det fikk fram rørte tårer hos publikum.
Årets julemesse ble også åpnet på onsdag.  Alt tidlig på ettermiddagen vrimlet det av travle tilbydere innenfor dørene til  Kulturhuset Vårbrudd.

I går hadde vi «ragnarokk» i hovedstaden vår.  I dag er himmelen blank og det er ganske vindstille. Snøen som kom i går er lett som dun.  Det er bare å trekke pusten å blåse den bort. Konsertdeltakerne som skulle til Oslo, kom seg avgårde.
Temperaturen nå klokken 08.43 er 5 kuldegrader. Det meste vi har hatt til nå.

Ord for dagen:  Det er plass til mange venner i et lite hus.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.