Samisk religion..

Samisk religion i gammel tid.
Presten Thomas von Westen gjorde flere store misjonsreiser i de samiske områdene.  Det ble også opprettet en egen skole i Trondheim for å utdanne lærere til  de samiske områdene. Den viktigste oppgaven for disse lærerne var å gjøre samene til gode kristne, og utrydde deres gamle tro. De beskrivelsene  man hadde av samenes religion stammet fra de samme misjonærene, som hadde til oppgave å utrydde det de anså for «hederskap» og «djevelens verk». Samenes religion var knyttet til maktene i naturen.  Slike makter fantes i visse fjell og sjøer, i trær og i steiner.  Ved hellige seidesteiner ble det ofret for god lykke.  Det var også flere navngitte guddommer som passet på forskjellige sider ved tilværelsen, og som det gjaldt å holde seg inne med.

Bjørnen var et hellig dyr.  Samene jaktet på bjørnen, men måtte passe seg for dens mektige ånd. Jakten var omgitt av mange ritualer, og når et dyr var felt, ble det spist under en stor  «bjørnefest». Etterpå ble kraniet og beina begravd etter bestemte regler. Bjørnetennene ble brukt som amuletter og ga jaktlykke.
Noen hadde særlige evner, kunne bli noaide/sjaman.  Noaiden formidlet kontakten med de skulte kreftene.  Han brukte den hellige trommen («runebommen» som misjonærene kalte den) for å komme i transe.  Da kunne sjelen forlate legemet, og fly ut i verden eller besøke hinsidige verdener. Magien kunne brukes på forskjellig vis.
Da den dansk-norske stat på 1700-tallet begynte en systematisk misjonsvirksomhet rett mot samene, ble sjamantrommene beslaglagt eller brent.  Mange ble sendt til København, der de senere gikk tapt i en stor brann.   Bare noen få trommer er bevart i Norge, to av dem finnes ved Norsk Folkemuseum.  Flere er bevart i Sverige, og noen er i museer og vitenskaplige samlinger i andre land.
I våre dager er det enkelte som eksperimenterer med  bruk av sjaman teknikker, og det holdes kurs i sjamanisme og «trommer».  Men dette er omstridt.  Mange samer som er troende, er sterkt mot slike tiltak, og anser dem for ukristelige og forkastelige.

Idag ble Oddbjørn Gundersen begravet fra en fullsatt kirke. Prest Cato Thunes omtalte Oddbjørn som «folkets kardinal».
Er ikke sikker på om alle som fulgte han til graven kom frem så langt.
Gravfølget var etter min beregning flere hundre meter lang. Til og med værgudene holdt det de lovet – over 20 grader midt på dagen.

Ord for dagen:  Tiden har mye til felles med snøfnugg – de forsvinner
mens vi prøver og finne på hva vi skal gjøre med dem.
av Carl Sandberg.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 svar til Samisk religion..

  1. annebloggen sier:

    Jeg kokte kaffe og skar kaker på Vårbrudd. Det var fullt der også. Oddbjørn var et flott og positivt menneske. Det blir et tomrom i byen etter han. Han levde et rikt liv og betydde mye for mange.

    Liker

Kommentarer er stengt.