Sankthansaften

Derfor feirer vi sankthansaften med bålbrenning

Alle har et forhold til sankthansaften. Men hvorfor markerer vi denne kvelden med bål og fest?

I lyset fra sankthansbålet skimtes konturene av en festdag som har stått sterkt i uminnelige tider. På 400-tallet innstiftet kirken 24. juni som minnedag for døperen Johannes. Men midtsommerfeiringen og dens skikker har røtter langt inn i førkristen tid.

– I dag er det er nok ikke så mange som tenker på Johannes eller bålets beskyttelse mot det onde denne kvelden, sier kulturforsker Ørnulf Hodne, som er tilknyttet Universitetet i Oslo .
Ifølge Bibelen ble Johannes født seks måneder før Jesus. I kirkeåret falt dette sammen med midtsommer og passet godt. Johannes sa at Jesus skulle vokse mens han selv skulle avta. Og mens sola vokste fram til sankthans, ble dagene deretter kortere fram til julaften. Sankthans skapte liksom orden i universet, sier Ommundsen, som jobber ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

Johannes ble halshogget etter å ha kommet på kant med dronning Herodias da hun giftet seg med kong Herodes Antipas. Helgennavnet ble Sankt Hans, som igjen ga navn til sankthans.

Det blåser endel, men temperaturen er behagelig. pluss 22 grader og overskyet.

Motorgross i Lakselv idag. Er spent på hvordan det har gått med vadsøværingene i løpet der.

Ord for dagen:   Nytelsen er det eneste som gjør livet verdt å leve .Ingenting blir så fort
gammelt som lykken.
Oscar Wilde

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.