Barentssamarbeide.

Handelen med russerne utviklet seg utover 1800 tallet. Så og si alle varer til og fra Finnmark var tollfrie.  Den russiske regjeringa la ikke toll på mel og andre varer til Finnmark.  Den norske regjeringa åpnet mer og mer for russerne, fordi det var krav fra folket i landsdelen.
Etter 1900  avtok handelsvirksomheten.  Det hadde sammenheng med at samferdselsmidlene i Norge ble utbygd.
Nye herskere med et nytt syn på handels- og utenrikspolitikk kom til makta.  I 1964 ble det startet et selskap som hadde til formål å gjenopprette handelen med Nord-Russland, men det ble lagt ned i 1971, fordi varebyttet var så lite.
Men nå har vi da altså Barentssamarbeidet som ser ut til å blomstre- enn så lenge!

Dronning Beatrix av Nederland abdiserte etter 33 år idag.  Hun etterlot tronen til sin sønn Wilhelm-Alexander og prinsesse Maxima. Det er 123 år siden Nederland har hatt en konge. Lille prinsesse (9 år) Chatarina-Amalia ble verdens yngste konprinsesse,  Maxima ble 1. argentisk dronning og Wilhelm Alexander ble Europas yngste konge.
Amsterdam jublet i  orange.
Fargen har en nasjonal symbolikk (huset oranien). Abdisjonen ble undertegnet av Beatrix klokken 10.00 norsk tid idag – 30. april 2013.
Tror det var mye følelser under denne seremonien.
Interessant!

Været i dag er skyet og regntung.  Temperaturen nå klokken 11.21 er 7 pluss.

Ord for dagen: Den vet best hvor skoen trygger, som har den på.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.