Frihandel.

I 1789 ble fri handel innført i Finnmark, monopoltida var over, men for russehandelen gjaldt det fortsatt en del begrensninger.  Russerne hadde bare anledning til å handle med kjøpmenn på visse steder.  I 1796 fikk de anledning til å handle med både kjøpmenn og alminnelig folk fra 15. juli til 15. august.  i 1930 ble denne tida utvidet, og i 1874 ble  handelen satt til perioden mellom 15. juni og 30. september.
Selv om det var innført fri handel i Finnmark i 1789 hadde likevel russehandelen stor betydning for fylket.  I 1807 ble Danmark – Norge dratt inn i krigen mot England på Napoleons side.  Engelskmennene hindret handelsfartøy å dra til Finnmark med forsyninger,, og resultatet ble nød og elendighet i fylket.  Regjeringa i København sendte en flåtestyrke nordover, og i 1810 gikk handelen mellom russere og nordmenn som normalt.  Men engelskmennene kom tilbake.  Igjen ble det nød og elendighet, fordi forsyningene fra Arkangelsk enten uteble eller kom svært ujevnt.
I 1814 tok krigen slutt.
forts.images (2)

Det er ordentlig vår i vår lille by. Mye rusk og rask kommer frem og en del opprydding må til.  Har vært å ryddet gravstedet til min kjære sønn. Skulle kjøpe blomst, men det er bare visse type hardføre som kan stå ute foreløpig.  Vårblomstene var derfor utsolgt.  Håper på ny ladning til blomsterbutikken. Synes denne buketten får holde sålenge!
Sola har skint fra en nesten klar himmel idag og gjort livet litt lettere. Ærfuglen har allerede vært på svømmetur i byhavna.
Første skritt på veien mot et nytt kulturhus i Vadsø er nå tatt. SV-politiker var langt fra fornøyd med vedtaket på torsdag.  Høyre politiker ble nesten beruset når han ser mulighetene med å bygge opp et kulturhus på kaitomta.
LO, AP og SV gjør seg klare til å kjempe for at kommunale tjenester legges til nysykehuset i Kirkenes. Det blir kampsaken 1. mai for «Pomorbyen» vår.

Nå klokken 16.50 har vi en temperatur på 8 pluss og noe vind fra sørøst.

Ord for dagen:  En kan reise hvor en vil, men aldri fra seg selv.

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.