Russehandelen.

Forts.
Det ble blåst støv av loven fra 1562, og bergenserne fikk tatt strupetak på Finnmarks- handelen.  Det ble satt strenge straffer for den eller de som brøt loven av 1562.
I 1681 fikk Bergen monopol på all handel i Finnmark.
Men selv om kontrollen  var streng, fortsatte pomorhandelen. Utover 1700 tallet tok pomorhandelen seg opp, først som tuskhandel og ble etter hvert mer og mer åpenlyst.
Handelen var så fordelaktig både for  nordmenn og russere at den ikke lot seg stanse av forbud.  Omkring 1780 hadde denne handelen fått et omfang som myndighetene i København ikke kunne overse lenger.  Dessuten var det kommet nye folk i regjeringa som hadde et annet syn på virksomheten.
I 1777 ble kjøpmann Bech fra Vadsø og fylkesmannen i Finnmark kalt til København. Der ønsket de å høre Finnmarkinenes syn på handelsvirksomheten.
Representantene ble da også medlemmer av en komite som langt på vei foreslo fri handel i Finnmark, men forslaget ble nedstemt. Russehandelen hadde fått en omfang som ikke lot seg styre og handelsvirksomheten ble likevel lovlig fra 1783.
Makta hadde endelig innsett at det var mer naturlig for Finnmark å få korn fra Arkangelsk enn fra København.
forts.
Tungt
Dødens tungt er det
å ha et hjerte av sten
Ufremkommelig i verden
med tilstoppede tårekanaler

Ikke så særlig sol idag. Noe kald vind fra nordvest og 1 pluss nå klokken 20.30.
Ellers har helga forløpt seg greit, uten større overraskelser.

Ord for dagen: En idè blir ikke god fordi om noen
har ofret seg for den.
Oscar Wilde

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.