Havets samaritan – Redningsskøyta!

I dag er dåden blitt mindre og arbeide større.  Folk reddes tilbake til livet i større stillhet enn før.  Ingen som kjenner havet, tror at kampen mot det noen gang vil opphøre.  Havet vil alltid kreve sine ofre, på tross av kjempeskip og tekniske vidundere.  Kirkegården ved_MG_6555 havet forteller mer enn sykdom, nød og død, den forteller et folks historie på godt og ondt.  Den norske los-æra nådde høyden under første verdenskrig.  Men etter siste krig begynte losene å gå i land.  De ble plutselig overflødige.  Instrumentene på broen tok over.
Draugen hørte også gammeltiden til.  Han bodde i huler ved havet, men draugen var en dødning og måtte ikke vekkes til liv for da kunne det gå riktig ille.  Draugen betydde død og var en dødning som ikke fant fred.
Det var en gang en draug som var lurere enn alle andre drauger. Etter en begravelse på en av kystens mange kirkegårder, klarte han i nattens mulm å fjerne den døde og legge seg selv i kisten i vigslet jord for å nyte den evige fred.
Da morgenen kom, var hele kirkegården revet opp.  Den ene draugen skulle ikke ha det bedre enn andre, en draug måtte ikke oppføre seg som folk!
Tro om draugen benyttet seg av motorkraft, men enkelte ganger kan man stusse – det skjedde og skjer så mangt på havet?
Selveste Petter Dass måtte rykke ut og fortelle folket at også den døde på havet hadde sin salighet.
De gode gjerningers menn på land og hav ble ikke drauger, det var kun ondskapen som overlevde i denne verden.
Etterhvert godtok fiskerne og hav folket en slik påstand, det gikk mange år før den gode herr Petter ble trodd.binary-166986-430793

Men … Du vil aldri riktig kunne glede deg over verden før havet selv flyter i dine årer, før du iklær deg himmelen og bærer stjernene som krone.
Dikt av Thomas Thaherne (ca. 1636 – 1674)
forts.

Klokken er 10.02 – søndagsmorgen. Det er utrolig stille og overskyet. Jeg velger å tro på solen, selv om den ikke skinner for øyeblikket. Håpet er også å aldri lukke døren bak meg uten å være meg bevisst at jeg utfører en barmhjerteligshandling mot meg selv.
Gradestokken akkurat nå viser 5 pluss.  Gammelsnøen tiner fort, kan tydelig se det på verandaen. Her har det tint veldig!
Vår lille by har hatt tidens beste etterjulsvinter i år – kan i hvert fall ikke huske noen bedre.

Ord for dagen:  Det er ikke lett å finne lykken i oss selv, og det er umulig
å finne den andre steder.
av Agnes Repplier (1858-1950)

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.