31. desember.

Nyttårsaften/Sylvesteraften 2012.

Den siste dagen i året har vært regnet for en av årets farligste dager, og man måtte regne med at mesteparten av det man foretok seg ville mislykkes.
I enkelte land kalles dagen Sylvesteraften, siden dette er minnedag for den hellige pave Sylvester.  Ifølge kristen tradisjon var det Sylvester som påvirket keiser Konstantin til å innføre kristendommen som statsreligion.  En av årsaken til at paven fikk slik innflytelse over keiseren, var at han etter sigende kurerte Konstantin for spedalskhet,

Vår tids nyttårsfortsetter er en fortsettelse av det man i gamle dager kalte nyttårsønsker. Mens de moderne forsettere gjerne dreier seg om endring av livsstil på det personlige plan, ga tidligere tiders nyttårsfortsetter uttrykk for håp og forventninger på et mer kollektivt nivå.
Dagen er jo også julens avslutning.
Skikker og tradisjoner i forbindelse med avslutning av julen varierte fra sted til sted.  De fleste steder var trettendedagen den endelige avslutningen av julefeiringen, men ved tjuendedagen var det definitivt over og ut med julen alle steder.
Folk holdt kalas og spiste opp de siste juleforsyningene. Øltønnene ble henter opp fra kjelleren og tømt, ( hvis der var noe igjen) og noen steder «feide» man julen ut med sopelime.

Jeg selv har ingen personlig forhold til verken jula eller nyttårsfeiringen.
Fra min barndom og ungdom var det maten og fellesskapet som var midtpunktet for julefeiringen.  Det ble nok også en del salmesang rundt i bygda. Predikantene fra Lyngen var hovedattraksjonen for mange, mens noen hadde andre samlinger. 4
Vi barna fikk i hvert fall nye klær som mor selv hadde sydd, som eksempel folderskjørt og vest i skotskrutet ullstoff – som jeg selv fikk en jul.  Husker så glad og stolt jeg var! Min mamma var veldig flink til å sy, hun sydde også mye for folk i bygda.
For å være ærlig:  Mye var, mye bedre før, men mye var også mye strevsomt for de som hadde ansvaret for at alle fikk det mest nødvendige.
Denne historien er fra før elektrisiteten, radioen og tven ble allemanseie ute i bygdene.

Og så var det dette ekstremværet som er blitt lovet. Den har faktisk ikke funnet fram til Varangerfjorden ennå. Været her er flott, nesten vindstille og 2 kuldegrader nå klokken 18.22.
Nord-Norge for TV-damene er alt fra Møre og oppover…

Ord for dagen:  Et uskyldig hjerte er en skjør ting, og kan få
det til å briste.

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 svar til 31. desember.

  1. annebloggen sier:

    Godt nytt år, Sigrun:-)

    Liker

Kommentarer er stengt.