10. desember..

Nå er vi kommet langt i adventstiden. 8. desember hadde vi Maria unnfangelse.  Merkedag en er en festdag til minne om Jomfru Marias uplettede unnfangelse.  Med det menes at Gud bevarte henne fri fra arvesynden helt fra hennes unnfangelse i sin mors liv.

Selve advent skikken oppsto et par hundre år senere enn den kristne julen, og rundt år 1000 bestemte pavekirken at adventstiden skulle innledes med fjerde søndag før jul.
Frem til 1940-årene markerte adventstiden mer begynnelsen på kirkeåret enn en forberedelse til jul.
Da kom en rekke nye symboler, blant annet adventskranser, julestjerner  i vinduene og ikke minst skikken med å tenne et lys for hver søndag. Det er blitt en høytidsstund for barn og voksne, og mens man tenner et stearinlys for hver av de fire søndagene, leser en av de voksne
Inger Hagerups nydelige dikt: «Så tenner vi et lys i kveld,» som jo er på fire vers. Ett vers for hver av søndagene. De sto versene som allerede er tent, lyder slik:
Så tenner vi vi et lys i kveld,
vi tenner det for glede.
Det står og skinner for seg selv    advlys1
og oss som er til stede.
Aå tenner vi et lys i kveld,
vi tenner det for glede.

Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.  advlys2
De står og skinner for seg selv
og oss som er til stede.
Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.

Julehandelen og juleforberedelsene er i full gang i noen hjem, mens andre igjen ikke har et for anstrengt forhold til forberedelsene. Drømt i natt at jeg var på julegave handel. Startet hjemover og underveis oppdaget jeg at veska med pengene var glemt igjen. Snudde til butikken og banket på, fikk ikke respons – var redd for at noe skulle bli stjålet. Det var en lettelse å våkne med at jeg faktisk lå i senga  trykt med veska i behold.
Været idag er kjemte fin. Ennå er det bekkmørkt. Det er vindstille og temperaturen ligg på par kuldegrader.

Ord for dagen:  » Tiden strekker til for den som bruker den.»

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.