7. desember..

Nå er vi kommet langt inn i ventetiden for den store høytiden, spesielt fordi de praktiske juleforberedelsene har startet.  Hadde ønsket å vite opprinnelsen til ordet jul, som kommer fra den norrøne  midtvinterfesten.  Det finnes lite kildemateriale om julefeiringa i middelalderen, men vi vet at det skjedde innenfor kirken.
Like før 1100 ble faste vispeseter opprettet i Nidaros, Selje(Bergen) og Oslo, litt senere i Stavanger.  Nidaros domkirke, som er det største byggverket i Norge fra middelalderen, ble anlagt rundt 1150.
Frem til reformasjonen i 1536 var Norge et KATOLSK land, men bruddet  med pavekirken betydde ikke stort for julefeiringen.
Etter 1800-tallet fikk vi en rekke nye innslag i julefeiringen.Due med mail
Vi har hatt endel merkedager bak oss som:
23. november – Klemetsmesse, 25. November Karimesse, 30. november Andersmesse,
4. desember Barbromesse og 6. desember Nilsmesse.

Den årlige støtten fra Varanger Kraft-fondet ble torsdag gitt til bordtennisgruppa i Nesseby Idrettsforening, Båtsfjord historie- og museumslag og Kirkenes svømmeklubb.

Det er mørkt og snøtungt nå klokken 0700. Verden synes ikke så fristende ut akkurat nå. Gradestokken viser 5 kuldegrader og sikten er skummel.
Det har vært en stille og rolig uke i byen vår.  Ingen alvorlige hendelser å snakke om, som jeg vet om i hvert fall.
Vi får bare la tiden arbeide for oss frem mot jul.

Ord for dagen:   Når hjertet gråter for hva den har mistet,
så ler sjelen for hva den har funnet.

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 svar til 7. desember..

  1. annebloggen sier:

    I dag har det vært hvitt og utrolig vakkert! Men flyene kunne visst ikke lande.

    Liker

Kommentarer er stengt.