Juletradisjoner – Italia.

En måned igjen til jul. I de fleste hjem er det helt stille når klokken slår fem slag på juleaften, for da lytter de fleste til Sølvguttene. Det er mange forskjellige juletradisjoner og så i Norge – i hver fall nå som det er så mange kulturer også i byen vår….
Jeg har ingen gledelig jul – til det har jeg for mange dårlige erfaringer.
Foreksempel har  Italia slik jeg har forstått 8 . desember som sin begynnelse på jula.
– Denne dagen gjøres julekrybben, Presepe, i stand. Krybben er en gammel og viktig tradisjon i den italienske julefeiringen, ja, viktigere en juletreet.  Det var Frans av Assisi som i 1223 innførte skikken, og siden den gang lages det nydelige krybber med vakre figurer og landskaper – grotter, trær, elver som fremstiller julenatten da Jesusbarnet ble født.  I dag bugner butikker og markeder over av tilbehør – alt fra billige plastfigurer til håndskårede figurer til flere tusen kroner.  Det er viktig at Jesuisbarnet er dekket til inntil man kommer hjem fra messen julenatten, før det var han jo ikke født. Det er som regel det yngste barnet i familien som får lov til å ta av teppet.
Slik mener jeg å ha lært om Italias juletradisjoner.
Skal prøve å samle noen juletradisjoner – her på bloggen – fremover mot jul.

Som barn elsket du havet.                                                                         
Som barn elsket du havet, voktet du det i storm og stille,
Beundret du steiner som lå på bunnen og strålte i alleslags farger.
Men vasset du langs stranden for å samle dem, ble du bitterlig skuffet.  For i hånden ble de tørre og glansløse, ganske alminnelige, og du kastet dem ut igjen forat de skal stråle under vannet igjen.
Dikt fra Gunvor Hofmos bok.

Det er stille og fredelig i byen vår. Ingen store avisoverskrifter. 
Høybuktmoen/Kirkenes er derimot ille ute. 30 arbeidere kan bli rammet når SAS nå må stramme inn og blant annet kvitte seg med bakkemannskaper.

Det er helt og holden vindstille ute nå klokken 08.50. Temperaturen er 0 grader.

Ord for dagen:  Livets vei har så mange kryss at du garantert går feil en dag.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.