Kjeldsenbruket i Ekkerøy

Kjeldsenbruket ligger på Ekkerøy, et gammelt fiskevær 12 km øst for Vadsø. Været, som nå er et yndet utfartssted med et kjent fuglefjell, har hatt en stabil bosetting siden 1400-tallet.
Kjeldsenbruket er ett av de få fiskebruk som står igjen i Finnmark etter krigen. Det består av kai, pakkhus, trandamperi, egnebuer og sløyeskur. Ei egnebu fungerte en periode som rekefabrikk. Der er også en butikkbrakke fra 1946 med boligdel.
Bruket ble startet opp i 1911 av fiskeoppkjøper K.M. Kjeldsen fra Vadsø som drev dette fram til 1935. Fra 1920-årene delte Kjeldsen bruket med Ove Olsen som kjøpte halvparten. Den siste som drev Kjeldsenbruket var sønnen til Ove Olsen, Arne Olsen, som drev fiskebruk, trandamperi og butikk fram til 1969. Bruket skaffet arbeid til rundt 10 personer på kaia under vårfisket, og opptil 40 personer under sommerfisket.

I 1986 ble bruket overdradd til Vadsø kommune. Kaia og de fleste bygninger er restaurert.
Kjeldsenbruket er åpent om sommeren med kafé i butikken og med kunstutstilling. I tillegg kan en se fiskeriutstilling, fugleutstilling, trandamperi, lagerrom, leilighet i 50-talls-stil og den gamle butikken.

Nå er det alv0r.  Full vinter i Finnmark. Det fyk forferdelig og sikten er er dårlig. Ser ikke fjorden engang. Veiene enkelte steder er såpeglatte, spesielt på  sørsiden i går. Været har vært lovet, men det ser ut som den alltid kommer som «julenissen på kjærringa». Det er ganske ille nå til å være den første snøstormen i landelen.  En del bilskader har det også blitt. Været var varslet.

Til og med nordgående hurtigrute har søkt nødhavn i Alta.
Nå klokken 07.40 er det  1 pluss grad og sterk vind med minimal sikt.Det loves fortsatt nordvestlig vær med snø.

Smånytt fra vår lille by:  Et Vadsø- par snuser på tanken om å etablere en familiepark i Vadsø. Er ikke sikker på hva som ligg i det. Om det er noe barnehagelignende greie eller hva?
Den første snøen overrasket også ungdommene fra Alta, som campet utenfor fylkeshuset i Vadsø. De ville si sitt om salget av elevhybler under fylkestingetsmøte.
Ellers har det ikke skjedd noe spesielt i byen vår i det siste. Litt småknuffing!!

Prinsesse Madde av Sverige – forlover seg med sin kjære – melder finnmarksnytt nå i morgentimene.

Ord for dagen:  Reis ikke for å komme frem, men for å reise.»
av Johan Wolfgang von Goethe.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.