En samisk utedo?

Varangerområdet har faktisk også kriger i mange nyanser, som eksempel Laksekrig i Tana. Med 76 prosent av rettighetshaverne i ryggen har styret i Laksebreveiene i Tanavassdraget innkalt til kuppliknende  fellesmøte for å kaste styret i Tanavassdragets fiskeforvaltning. Likeså har Sametinget satt ned foten da Neiden Fiskefellesskap ville sette opp en usamisk do. De påstår at en do ikke bare er en do.  Etter at den gamle utedoen, som ble bygd i 1971, ble såpass gammel og forfallen at den ikke kunne brukes mer, ble det bestilt en ny laftet utedo.  Å nei, her var det ikke tradisjon for en laftet do.  Det blir derfor ikke do i år for Neiden Fiskefellesskapet.  Sametinget skal hjelpe fiskefellesskapet med det nye doet, fordi det ikke flommer over av skoltesamiske utedoprodusenter.  Enn så lenge må trengende benytte seg av Statens vegvesen sitt norske do.
Det finnes krigsstier i enhver grend. Og så spiller man på det etniske for å ha en god grunn til å angripe!

To halvkilos ørreter kan jeg også skryte av, fisket i Navarsvann for par uker siden. Kanskje blir det årets fangst.
Grillhytta ved vannet var falt sammen – håper noen tar seg tid til å reise den igjen. 
Kanskje hadde det vært lurt med en utedo også her.
Norsk eller samisk – selv om jeg ikke er helt sikker på hvordan en super-samisk utedo ser ut.
Byen store sønn Sigurd Rusfeldt har hytte i området, kanskje han kunne spandere do for folket sitt.. En kvensk utedo!

15 varmegrader nå klokken 08.47, men tåken skygger for sola. Varangerfjorden er tett og ugjennomsiktlig, mens fjorden speiler seg i sørausten.
Måsene er aktive, hyler og kjefter, her blir det nok ikke så sommerlig likevel.  Tror regnet vil overta idyllen i vår lille by.

Ord for dagen:  Misunnelsen tar aldri ferie!

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.