Fødehjemmet i grus.

Vadsø sanitetsforening ble som sagt opprettet 8. november 1909 som den første sanitetsforeningen i Finnmark fylke.  På opprettelsesmøtet hos fylkeslege H. Sundt. Tilstede var fru Rebekka Sundt, frk Karoline Vinjevold, fru Maja Ingemann, fru Anna Urby og fru Signe Rein.
Foreningens hovedarbeide var kampen mot tuberkulose, bl.annet ved å skaffe klær og støtte til syke som ble sendt til sanatoriene.  Helsearbeid rettet mot barn var tidlig et viktig arbeidsfeldt, som f.eks servering av suppe og tran til skolebarna.

I 1933 fikk Vadsø Sanitetsforening utstedt skjøte på en tomt i Skiippagurra hvor feriehjemmet «Soltun» ble bygget.
Feriehjemmet brant ned under krigen.

1950 fikk foreningen tildelt tomta i Oscarstate 20, som nå er doset ned.
På ordinær generalforsamlingen 27. juni 1950 ble byggeplanen fremlagt, og det ble enstemmig vedtatt å bygge i 2 etasjer, ca 150 m2.  Høsten 1950 ble kjelleren støpt av ingeniørfirma Bjarne Ness.  1. april 1951 kunne byggearbeidene ta til, ved entrepinør A. Basma.  Fødehjemmt, som også ga plass til kontrollstasjon, møtelokaler, fellesvaskeri, og legebolig, ble innflytningklar i 1952 jf. Vadsø sanitetsforingens Arkivkatalog 1939 – 2009.
Den var i drift – kun 14 år som fødehjem – ble lagt ned 1966.
Siden den ble lagt ned har den huset forskjellige aktiviteter og også vært bolig for offentligansatte.
Historien fødehjemmet vil nok leve lenge, men huset er nå jevnet med jorden.
Lørdag den 28. juli 2012 står bare underetasjen (grunnmuren) igjen. Huset inneholdt en underetasje som har vært i bruk som aktivitetslokaler for saniteten frem til nå  og som står igjen pr. dato.  Se bildet under – blogg i går. Regner med at resten forsvinner til uka.
Som jeg tidligere har skrevet – måtte dette huset vike for kirkerården, som trenger utvidelse.

Varangerfestivalen blir den neste store begivenheta her i byen vår. Livet går videre!

Sommerværet er det ille med. Tror knapt det har vært 10 dager med ordentlig sommentemperatur her til lands. Nå må jeg være ening med søringene om at også de har hatt en trasig sommer.  Vi her oppe er jo ikke akkurat så vant til å svette i sola, men nå er grensen nådd.
Nå klokken 12.06 ligger temperaturen i lille Vadsø på knappe 10 + grader. Det er grått, trist og austavind.

Ord for dagen:   Et barn har mest bruk for din
kjærlighet når det minst fortjener det.

av Erma Bombeck.

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.