Stor og sterk..

http://www.youtube.com/watch?v=iE6ybDXsF6k&feature=related
En enkel strofe fra Sameland – Honningsvågrevyen.

I morgen 21. juni har vi sommersolverv. Det vil bety at sola nå skulle vært på sitt høyeste. Her i vår egen by har vi knapt sett sola de siste ukene. Kald austavind og maksimalt
10 varmegrader har preget livet her nord. Sommerblomstene ligg ennu slik gartneren har pakket dem. Håpet er å få såpass opphold at det blir mulig å plante de ut. 

Været har vært en kulturobjekt i de fleste naturreligioner og mennsket har gjennom religiøse handlinger forsøkt å påvirke «maktene» til å velsigne jorda med regn, grovær og grøde.  Det fantes ulike forestillinger, særlig hadde samene ord på seg for å være farlige værmakere. Ifølge sagnet fantes det synlige bevis rundt i landet på deres  mange trolldomskunster. Et av dem var breen Svartisen som ble til da en same prøvde å stoppe Hellig Olav på hans kristningsferd i Nord-Norge.  Ved å slippe ut gandfluene sine, framkalte han en så voldsom snøstorm, at snøen til slutt dekket daler og fjelltopper i flere mils omkrets og ble til hard is.  De trollkyndige kunne også binde og løse uvær ved å knytte «værknuter» og blåste de i en «vindpipe», da varte det ikke lenge før det frisknet på og bølgene gikk høye.

Nå har vi til og med mistet trolldomskunstene og må derfor stole på værprofetene på tv.
 Nå klokken 19.47 viser gradestokken 8 + grader og vinden har løyet noe.

Ord for dagen:   Visste du … at å gå i trapper krever 17 ganger
                                  mer energi enn å sove.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.