Milepæler..!

Etter mange år med usikkerhet omkring rettsforholdene i Finnmark ble den nye finnmarksloven vedtatt av Stortinget i mai/juni 2005.  Sametinget og Finnmark fylkesting var med på å utforme loven gjennom konsultasjoner med Stortinget.  Regjeringen har stilt seg bak den utbyggingen av regjeringens lovforslag fra 2003 som Stortingets behandling medførte.
Alle innbyggerne i Finnmark får rett til å utnytte naturresurser på  Finnmarkseiendommens  grunn.  Også de som er bosatt utenfor Finnmark får en lovbestemt adgang til jakt og fiske på Finnmarkseiendommens grunn.
Dvs. at all grunn i Finnmark som tidligere ble forvaltet av Statsskog ble overført til Finnmarkseiendom (FEFO).
Ved hvert fylkesting heises det norske og samiske flagget sammen med fylkeskommunens.
Foreløpig har alt gått bra – slik jeg ser det. En del særinteresser blir det vel, men freden er ihverfall intakt ennu!

Det har vær overskyet vær i vår lille by i dag også. Gradestokken viser bare 7 + grader nå klokken 17.41. Sola har vært fraværende i noen dager og venuspasasjen ble vi  dermed også snytt for.

Gamle hendelser:
I går – 7. juni var det  54 år siden Ålesund tok i bruk sin nye flyplass Vigra.
Samme dato omkom tre normenn og en ung danske og  flere ble skadet da den 16 300 tonn Kristiansandtankeren «Artemis» kom i brann etter  kollisjon med Oslo- båten «Luksefjell» på havnen i Hook van Holland – ved innsteilingen til Rotterdam.

Ord for dagen:   Alle mennesker er verd å samtale med,
                                 men ikke alle samtaler er verd å føre.

                                 av Georg Johannesen

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.