En mørk tid…

De første innbyggerne … og fram til i dag:
Andre verdenskrig 1939-40 satte dype spor i Finnmark.  De allierte bombet store deler av bebyggelsen i Kirkenes, Vadsø og Vardø.  I siste fase av krigen ble store deler av fylkets bebyggelse brent.  Da fienden måtte trekke seg tilbake høsten 1944,  praktiserte de «den brente jords taktikk».  Mer enn 10 000 bolighus, skoler, sykehus og kirker ble brent.  I tillegg ble store deler av fiskeflåten senket. Om lag  2/3 deler av befolkningen ble tvangsevakuert sørover.

Endelig var det mulig å vende hjem igjen.  Våren og sommeren 1945 reiste de fleste av de evakuerte nordover igjen.  Det var mangel på alt, men folket ville hjem og ønsket å bygge der de hadde bodd før. 
De fleste steder i fylket er preget av etterkrigstidas arkitektur.   Noen steder ble ikke gjenoppbygd etter krigen.
Nå har det faktisk gått 68 år og Finnmark har utviklet seg til å bli et unikt fylke  i landssammenheng.
Den største utfordringen er været!

Stått opp til enda en trasig overskyet dag.  Temperaturen nå klokken 09.48 er knappe 10 plussgrader med kald vind fra øst og regnbyger i tillegg.
Noe som virker ganske unik for Vadsø: Folk liker å vise frem kjæledeggene sine og passer på å lufte dem, men «driten» tar de de færreste med seg. Det gjelder selvfølgelig ikke alle, men de det gjelder er ekstreme i mange sammenhenger. Eksempelvis er det noen som bruker stien rett i høyde med mitt kjøkkenvindu til hundedo. Satt å spiste frokost nå nettopp da en hundekjær mann stoppet opp og lot hunden gjøre fra seg med baken vendt mot mitt vindu og dermed mot frokostbordet mitt. Utidig oppførsel!!

Ord for dagen:   Det er de unge som skal skape fremtiden og gjøre
                                 verden til et bedre sted å leve i.

                                 av Fridtjof Nansen

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.