Vår historie..!

I disse flerkulturelle tider er det vel greit å tidfeste vår egen historie her i Finnmark. Kanskje være litt flinkere å presentere egen kultur fremfor for å gremmes over andres. 
Vi har foreksempel helleristninger og labyrinter  og et flerkulturelt samfunn.
Labyrinten ved Holmengrå i Sør-Varanger ligger i et grenseområde mellom øst og vest. Helleristninger flere steder i fylket, blant annet i Hjemmeluft i Alta.
Vardøhusfestning er en kjent mål for turister og  et kjært symbol for vardøværingene, bilde.

Den eldste boplassen som er registrert i Finnmark ligger på Magerøya og skal være mer enn 10 000 år gammel. Mange andre steder er sporene etter folk opp til 8000 år gamle, og det er funnet mange boplasser og gravfelt fra yngre steinalder, ca 4000 f.Kr. Bergkunsten, blant annet nevnte helleristninger i Alta og andre steder, er mellom 2000 og 6000 år gamle.
Samene hevdes å være vårt urfolk. Sameland krysser fire grenser – Russland, Finland, Sverige, Norge.  Språkene/dialektene er av samme opprinnelse, men er svært forskjellige.
Finnmark har hatt fast norsk bosetting siden 1200-tallet.  Den første kirka ble innnviet i 1307 i Vardø.  Omtrent samtidig som Vardøhusfestning ble reist. 
Mer Finnmarksnytt i fortsettelsen!

Vi har hatt en kald og trasig forsommer. Austavind og 10 grader nå klokken  17.14. Sola ho skinn, men austavinden knuser sommerfølelsen. Værdama har lovet oss bedre vær, men da må ho faktisk snu vinden også. 

Ord for dagen:  Den som ikke står for noe, faller for alt.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.