Royale minner…

Royale minner fra 1954:  Jeg var 10 – 11 år og gikk 4 – 5 klasse på skolen, da nyheten om at vår folkekjære kronprinsesse Märtha døde om morgenen 5. april klokken 4.28 på Rikshospitalet. Klokken 6.45 nådde det smertelige budskap det norske folk. Husker godt: Vi kom på skolen og fikk dødsbudskapet – flagget på skolen vaiet på halvstang. Kronprins Olav var blitt enke.
Det var under en tur til nettopp Nord-Norge sommeren 1950 Kronprinsessen pådro seg gulsot. Budskapet om hennes død ble meddelt Stortinget klokken 11 og stortingspresident Einar Gerhardsen holdt minnetale.  Fra alle landets festninger ble det klokken 12 avfyrt 21 skudd.
I solnedgangen 12. april ble kronprinsessens båre ført fra Skaugum til Slottskapellet hvor hun skulle hvile til bisettelsen. 21. april ble Märthas siste ferd og bisettelse ble en uforglemmelig høytidelighet. Samtidig som splittflagget gikk til topps på festningens høyeste punkt, ble alle flagg på skip og offentlige bygninger, ved hytter og hus over hele Norge heist til topps.  Kronprinsessens  kiste ble lagt ved siden av dronning Mauds sarkofag i det kongelige mausoleum under Akershus. Hun ble aldri vår dronning, men overtok i to årtier en dronnings verv på en slik hjertevarm, verdig og  strålende måte at det norske folk aldri vil glemme henne.
Dette hendte altså for nesten nøyaktig 58 år siden.

Det har sluddet og snødd i hele dag. Skal ikke klage for mye  – for jeg har lært at det ikke finnes dårlig vær, men bare dårlige klær. 

Sagt av George Santayana:  Du blir mye mer lykkelig hvis
                                                  du interesserer deg for de skiftende årstidene
                                                  i stedet for å være håpløs forelsket i våren.

Ord for dagen:  Et barn lærer ikke å smile hvis det ikke blir smilt til.

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.