Nye muligheter..

Nyttårsdagen
Frem til et godt stykke ut på 1800 tallet var nyttårsdagen «skriftedag» på gårdene.  Det var også dagen for å ta frem igjen arbeid man ikke hadde holdt på med i julen, kanskje først og fremt spinning og veving, som var forbundet med mange skikker som ga varsler om det nye året.
Det var heller ikke likegyldig hvem som kom først til gård: Den første mannen som kom etter at kvinnene hadde begynt å spinne eller veve, ble kalt «rokkemann», «kardekar», «vevarkall» eller lignende.
Var han ungkar og det satt en ung kvinne og spant, het det seg mange steder at «da var det vel meningen at han skulle bli gift med jenta».  Derfor ilte jentene til rokken hvis de så en brukbart emne nærme seg, og satt der troskyldig og spant da han kom inn døra.
Uansett baktanker eller status hadde han krav på å få en gave, for eksempel et par votter eller sokker, og til gjengjeld måtte han reparere den gamle rokken eller gi enne en ny.
Dagen ga som sagt en forvarsel om året som kom, og mange var derfor svært forsiktige med hva de foretok seg
I dag er disse skikkene forlengt ut av tradisjonen.  Det eneste vi fortsetter med, er våre mange nyttårsløfter og nyttårsforsetter, som forhåpentligvis vil bidra til å gjøre det nye året bedre enn det forrige.

Været idag er litt heftig. Blåser noe, men temperaturen er 1 varmegrad nå klokken 1700.

Ord for dagen:   Ingen vet hva som venter oss rundt neste sving!

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.