Årets siste dag…

31. desember
Nyttårsaften/Sylvesteraften
Den siste dagen i året har vært regnet for en av årets farlige dager, og man måtte regne med at mesteparten av det man foretok seg ville mislykkes.
I enkelte land kalles dagen Sylvesteraften, siden dette er minnedag for den hellige pave Sylvester.  Ifølge kristen tradisjon var det Sylvester som påvirket keiser Konstantin til å innføre kristendommen som statsreligion.  En av årsakene til at paven fikk slik innflytelse over keiseren, var at han etter sigende kurerte Konstantin for spedalskhet.
Nyttårsfortsetter
Vår tids nyttårsfortsetter er en fortsettelse av det man i gamle dager kalte nyttårsønsker.  Mens de moderne fortstene gjerne dreier seg om endring av livsstil på det personlige plan, ga tidligere tiders nyttårsforsetter uttrykk for håp og forventninger på et mer kollektivt nivå.
Julens avslutning
Skikker og tradisjoner i forbindelse  med avslutningen av julen varierer fra sted til sted.  De fleste steder var trettendedagen den endelige avslutningen på julefeiringen, men ved tjuendedagen var det definitivt over og ut med julen alle steder.  Folk holdt kalas og spiste opp de siste juleforsyningene. Øltønner ble henter opp fra kjelleren og tømt, og noen steder «feide» man julen ut med sopelimen.

Mye fint kan sies om jula. Kristne har sine tradisjoner, mens «vanlige» tradisjonelt holder seg til «øltønna».  Det som i hverfall er sikkert er at barn slett ikke liker at foreldre forandre personlighet.  Julen er også en prøvelse for mange familier hvor øltønna er hovedatraktsjonen i julefeiringen. Noen mennesker har faktisk også vanskelig å forholde seg til hverandre nå båndene blir for tette.  Julen er en tid for ettertanke. For mange er julen en stor belastning. Alkoholen er ingen medisin som helbreder, men bedøver hjernen en stakket stund mens virkningen er på topp. Når rusen er ute av kroppen er problemet dessverre fordoblet.
Håper vi har disse ordene i bakhodet når vi skal ut i nyttårsfeiringen!
Lykke til!

Været i Vadsø er bra, litt vind, men det er kommet noe mer snø. Temperatuen nå klokken 11.11 er 1 varmegrad.

Sitat av George Eliot:   Det er aldri for sent å bli det du kunne ha vært.

Ord for dagen:  Uansett hvor gammel en mor blir,
                                slutter hun aldri å se etter forbedringer
                               hos sine middelaldrende barn.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 svar til Årets siste dag…

  1. annebloggen sier:

    Godt nyttår!

    Liker

Kommentarer er stengt.