Russerne kommer – Tyskerne drar.

5 kuldegrader og snevær. Blåser en del – kjennes kaldt og trasig.  Bajas har overnattet hos mormor. Vi sov lenge – han er flink og rolig når han blir lagt i buret.  Tror han var mektig irritert da mormor og Yarisen stakk av og lot han være alene hjemme. Som takk for hans gode velvilje og oppførsel fikk han seg en blødskive med leverpostei som belønning.

Som lovet i går – vil jeg fortsette med Vadsøbys historie og nå om russerne som kommer og tyskerne drar:

Hitlers tropper i norlige Russland var stadig på vikende front.  Finland innså dette og sluttet fred med russerne i september 1944.  De slitne finske soldatene måtte etter freden fortsette å krige – nå for å få tyskerne ut av Finland.

23. september 1944 satte russerne inn det avgjørende angrepet mot tyskerne.  Men tyskerne forsto nok at det var begynt å brenne under beina på dem på et langt tidligere tidspunkt.

Etter storbombinga 23. august merket man en uro blant tyskerne.  Bl.a. ble russiske krigsfanger ført innover fjorden fra Varangerområdet.  jfr. filmen «Brent Jord».  Folk i Vadsø prøvde å kaste mat til fangene når de passerte.  Det skal ha vært grusomt syn å se de medtatte fangene slepe seg fram langs veien.  Sammen med fangene var det en del tyske tropper som trakk seg innover mot Tana.  Og russiske bombetokt over Vadsø fortsatte.  Mange hjem  ble ødelagt. Mange som hadde hytter og fiskebuer i Thomaselvdalen, Andersby eller andre steder utenfor byen, flyttet dit. Befolkningen ble oppfordret til frivillig evakuering.  En del vadsøværinger reiste sørover i landet.

Den 15. oktober 1944 beordret politimesteren i Vadsø hele befolkningen ut av byen. Tyskerne hadde nå klare planer om å brenne det som stod igjen i byen, slik at russerne ikke skulle finne noe.

De første russiske troppene gikk over grensen i Sør-Varanger 23 – 24. oktober 1944.   Tyskerne fikk det travelt med å trekke seg tilbake i dagene etter den 25. oktober.  Den 30. oktober var alle tyskerne ute av Vadsø. Vestre Jaakobselv ble spart for brenning, men brua ble sprengt. Det samme skjedde med brua over Bergebyelva i Nesseby.  Disse sprengningene berget sannsynligvis Vadsø og andre områder på  nordsida av Varangerfjorden fra ytterligere ødeleggelse.  Tyske SS-soldater med ødeleggelser som spesialitet var på vei utover fjorden for å sprenge det som stor igjen. 

I Vadsø hadde man hørt at SS-troppen var på vei mot byen.  Ca 100 mann dro da til Vestre Jakobselv og la seg i stilling for å ta opp kampen. Men tyskerne kom seg ikke over Bergebyelva. Det var også lagt «Tellerminer»  langs elvebredden som eksploderte og stengte.SS-troppene måtte snu.

I begynnelsen av november begynte folk fra Vadsø å trekke fra hyttene og ned til byen.  5. november var det en episode som vakte uro i byen.

De nazistiske styresmakter hadde sendt  Jonas Lie til Finnmark for å sørge for evakuering av sivilbefolkningen. På grunn av tyskernes panikkartede tilbaketrekning fra Vadsøområdet, slapp man dette i de traktene. forts.

Ord for dagen:   En venn med makt er en tapt venn.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.