Vadsø 1892 – 1940

Klokken er nå 0910 fredagsmorgen.  Det råder totalstillhet rundt meg nå.  Temperaturen ute er minus 2 grader. I går kveld blåste det storm.  Søppelkonteineren var ført 20 meter fra stativet. Slet veldig med å få til tilbake pga størrelsen, veier den endel. Ellers ser havet ut som den sover – veldig mørk – nesten for mørk. Den milde stormen igår har etterlatt seg is og sne på persienerne ute, som igjen har sengt delvis for utsikten mot verden ute.  Alt ser litt forlatt ut.

Bajasgutten var i hverfall veldig lykkelig i går ettermiddag etter å ha fått servert lapskaus. Tror han lever lenge på denne opplevelsen.

Skal fortsette med historien om Vadsø i gammel tid:

Omkring 1892 begynte en en ny oppgangstid. Gode fisketider  utover 1890 åra. Havna ble bygget ut, veivesenet og gatebelysninga ble forbedret, men noen industri av betydning var det ikke i byen.  Folketallet holdt seg i underkant av 2000.  Det var fremdeles en del utvandring til Amerika.  Byen hadde en bank, aviser, foretninger av ulike slag og håndverkere som kunne utføre reparasjoner og fornyelser på en rekke områder og  fast hurtigruteanløp i begynnelsen av 1890 åra.

Fra omkring 1900 skjedde det ei utvikling innen fiskeflåten. Fiskerne gikk over fra seil til motor.   Fiske varierte kraftig fram til  1. verdenskrig 1914 – 1918.

I 1914 brøt 1.verdenskrig ut.  Norge deltok ikke i krigen.  Norge handlet både med Tyskland og England.  Verdenskrigen førte en pengeflom over landet.  Folk satset penger på det ene foretagende etter det andre. Det var såkalt «jobbetid».  Noe av denne pengeflommen nådde også Vadsø, men i nokså beskjeden grad. Det ble solgt fiskeprodukter både til England og Tyskland, men handelen med Russland stoppet i 1917.  «Jobbetida» gikk forholdsvis lett over Vadsø, selv om det i Vadsø fantes de som satset penger på «tvilsomme» foretagender.  Men da krigen var over i 1918, var det bare konkurser i Vadsø, noe som forteller at «jobbetida», tida da penger kunne være lett-tjente, ikke hadde noe særlig omfang i byen lenger.

2. verdenskrig brøt ut i 1940.  Krigen  nådde også til Vadsø…. forts.

Ord for dagen:  Frykt ikke når fiendene dine kritiserer deg, men se opp når de applauderer.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.