Lyciadagen….!

Fortsatt o grader i vår lille by. Veldig. veldig mye snø nå, men har klart å finpusse min innkjørsel.  Det har visst vært kaotisk i byen natt til søndag. Folk har ikke kommet seg hjem fra julebord og har måttet overnatte i byen. Gatene ble ikke bløytet etter klokken 23.  Kommunen hadde ikke brøytekontraktene i boks.. Det gikk vel mest utover de som hadde mistet funksjonsevnen etter for mye alkoholholdige julevarer.  For meg som lå i min varme seng virker dette ganske morsomt, men kunne vel kanskje endt tragisk også.  Men alle vadsøveringene synes å ha overlevt helgens julebord.

Det vokser ikke prester på trær.  Vadsø har hatt problemer med å få tilsatt sogneprest, men nå er ansettelsen på plass.  Sogneprest Cato Thunes har fylt en etterlengtet stilling i Vadsø. Som prest er han opptatt av å snakke sant om livet, og å gi mennesker mot til å leve sitt liv.  Men det har ikke alltid ligget i kortene at 48-åringen fra Drammen skulle bli en kirkens man.  For sognepresten startet derimot karrieren som dørvakt på et utested.  I stedet for å kaste folk ut, prøver han nå å få folk inn.  Det er ikke bare dørvakt han har på jobblista. I tolv år drev han en familiebedrift, et tannteknisk laboratorium i Drammen.  Han har vært både diakon, prestevikar, kapellan samt minedykker i Forsvaret. Nypresten vår er også billedkunstner. Han har  jobbet mye med kunst, kultur og sorgarbeide i fengsel og sykehus. Han håper å fremstå som autentisk, ha respekt for det som er særegent for Finnmark, men i alt være seg selv.  Den første jobben i lokalmiljøet var å holde andakt under juletretenningen på torget i byen.  Han bor – tror jeg – i Høvedsbakken. Jeg gratulerer Vadsøs borgere  og kommunen for å ha fått en så allsidig  sogneprest. Kan brukes til det meste..

Synes nok jeg selv også har tatt del i ganske mye i Vadsø, men nå har alderdommen begynt sin prosess. Prøver å ikke gi etter for prosessen – idag har jeg siste delen av begynnerkurset i tegning klokken 1800.  Det er aldri forsent å begynne med noe.

Juleforberedelser har jeg ikke tenkt å slite meg ut på.  Har brukt kreftene til å finne badebukse/badeutstyr som passer som selskapsantrekk på juleaften!

I dag 13. desember har vi Lussiadagen/Lucsimesse.  Lucia var en ung jente fra Syrakus på Sicilia som døde som martyr i år 303.  Lucia betyr lys, og lysene er et viktig element i Lucia-feiringen. Vadsø feiret denne messen på fredagskveld iforbindelse med Norsk/Finsk gudstjeneste hvor også mannskoret sang.

Ord for dagen:   Tenk på de fattige.  Det koster ingenting.

Reklamer

Om sigranhe

Jeg er en kvinne født 1943. 2 barn og 4 barnebarn 1985, 1988, 1991 0g 2014. Skrevet blogg siden sommeren 2009. En fin fritidsaktivit. Ellers har jeg brukt mye tid på frivilligeorganisasjoner som Røde Kors og Mental Helse. Jeg skrivere om forskjellige temaer og dagsaktuelle saker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.